אחד הבסיסים החשובים ביותר להקמתו של עסק חדש, שלא נופל בחשיבותו מדברים כמו לוקיישן ותזרים מזומנים, הוא צוות עובדים מסור, נאמן וחרוץ, שמייצג את העסק ובעליו מול הלקוחות בצורה מצוינת. איך מגבשים צוות כזה, ומהו הסוד להצלחה?

גיבוש צוות על מי מנוחות
גיבוש צוות על מי מנוחות

החשיבות של גיבוש צוות מסור ונאמן היא קריטית להצלחת העסק, בכל בית עסק בכלל ומסעדה בפרט. לכן, המחשבה על מי ירכיב אותו ברמה המקצועית והאנושית ואיך הופכים את מקבץ הדמויות ליחידה נחושה, אנרגטית ופרודקטיבית, צריכה להתגבש כבר בשלב התכנית העסקית .בעל עסק חכם יודע שגיבוש צוות עובדים מוצלח הוא תהליך ארוך טווח שחובה להשקיע בו משאבים, אבל באיזה דרך כדאי לעשות זאת, ומהם היתרונות והחסרונות של אסטרטגיות שונות לגיבוש צוות עובדים במסעדה?

כבר בתחילת המחשבה על תהליך הגיוס וההתאמה של העובדים, חשוב לזכור דבר אחד: עבודה בשיטת “פירמידה” קלאסית, בה מרבית סמכויות המייסד וביניהן גם האחריות עם גיוס והשמת עובדים, מואצלות למנהלים הבכירים כמעט מיד, יש סכנה ברורה לאובדן של כוח אדם איכותי ומתאים. במידה ולא בעל העסק בעצמו אחראי על גיוס העובדים החדשים, תוך בדיקה אישית של כל אחד מהם תוך חשיבה מתמדת על צרכי והתפתחות החברה, תהליך הגיוס מועד מראש לכישלון מלא או חלקי לפחות, כאשר כוח אדם איכותי עלול ליפול בין הכיסאות ולא להגיע לכדי מיון והשמה. במידה ושומרים על עיקרון ראשי זה, ניתן להמשיך לבצע את גיבוש הצוות באותה הדרך.

גיוס וגיבוש צוות עובדים – עקרונות מנחים שכדאי לעקוב אחריהם

ישנם כמה עקרונות מפתח לגיבוש צוות עובדים מסור ונאמן, שיהיה בעיקר שמח ומסופק ממקום העבודה שלו והיחס שמתקבל בו. הקפדה על עקרונות אלה יעלה בצורה ניכרת את מדדי העסק בכל פרמטר, תעזור לכם ליצור ולנהל צוות לעניין:

  1. הכירו את העובדים אישית, ותנו להם להכיר זה את זה – כדי להכיר מישהו, צריך לדעת קודם כל את שמו ואחר כך גם פרטים נוספים על משפחתו, השכלתו או כל דבר שנראה לו חשוב לספר על עצמו. תרגילי הכרות הם הכרחיים בכל קבוצה, קל וחומר בקבוצה שפרטיה אינם מכירים זה את זה ונפגשו לראשונה לצרכי גיבושם לכדי קבוצה פעילה בעבודה. בישיבות צוות ובערבי גיבוש מומלץ לפתוח בהכרות אישית היוצרת נינוחות, שחרור וקרבה בין העובדים, ובמרבית המקרים כדאי להתחיל תהליך זה עוד בעת הקבלה לעבודה וההשתלבות הראשונית בסביבת העבודה.
  2. חיזוק ושיפור התקשורת בקבוצה – אחת הסיבות העיקריות לתפוקה לקויה או בעיות אחרות בעבודה, היא חוסר בתקשורת בין פרטים בקבוצה, שגורם כמעט תמיד לתקלות, וויכוחים, ריבים ואי הבנות, בכוונה או אפילו בתום לב. קבוצה שתתמקד במניעת הסחות דעת, פיתוח דיאלוג מכבד ובעיקר בהקשבה אקטיבית אחד לשני, תוכל חיש מהר להפוך למכונה משומנת היטב שמפיקה מקסימום תוצאות ועדיין שומרת על חיוך.
  3. הגברת שיתוף פעולה – מעבר לתקשורת הבסיסית והיכולת של אנשים להתמקד במשימות שונות בעבודה תוך תקשורת מתמדת, ישנו ענף נוסף שיש לפתח במקביל והוא העבודה שנעשית בשיתוף פעולה. עובדים שלא רק נמצאים ביחד באותו מקום אלא עובדים בפועל ביחד או בשרשרת, ולכן תלויים אחד בשני גם במסגרת המקצועית, יכולים לפתח ביניהם קשר עמוק ואיכותי יותר, שיניב תוצאות טובות יותר גם להם וגם לכם. קבוצה הנרתמת למשימה משותפת, בין שהיא משימה מחשבתית או יצירתית, תהיה קבוצה שתתגבש במהירות, תוך שהיא עוברת משברים ושינויים בקצב מהיר תוך כדי הפעילות המשותפת.
  4. גאוות יחידה – לא רק בצבא, קבוצה נוטה להתגבש סביב ערכים , סמלים או אינטרס משותף. כך אוהדי קבוצות כדורגל מתגבשים, סביב קבוצתם והסמלים המעטרים אותה, וכך גם העובדים שלכם יוכלו להפוך ליחידה אחת שכל אחד מפרטיה גאה בהשתייכותו אליה. גאוות יחידה כזאת מלווה בדרך כלל בטקסיות וערכים מובנים ומוסכמים, ולכן כבר מההתחלה יש ליצור את הערכים הללו ולהנחילם לצוות.
  5. לא לשכוח גם סתם כיף – ימי כיף לעובדים, מסגרות חוץ מקצועיות וכל דבר אחר שנותן לעובדים “סתם כיף” בחסות העבודה, הם הדברים אולי החשובים ביותר להצלחה. לא משנה כמה תשקיעו בבניית מסגרת כיפית ויצירתית לעבוד בה, מה שהעובדים שלכם אוהבים הכי הרבה בסופו של דבר זה לא לעבוד. אם תשקיעו גם בזה, תדעו ליצור לעצמכם את הצוות המושלם, שמרגיש חלק אינטגרלי מהחברה.

אם תקפידו על תשומת לב והשקעת משאבים יתרה בתהליך גיבוש צוות עובדים, תבטיחו לעצמכם צוות מנצח שייקח אתכם רחוק יותר ממה שדמיינתם, גם ערכית וגם כלכלית, כל הדרך להצלחה.